We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk goed financieel beheer is. Een financieel sterke VvE met voldoende reserves en een gezonde balans verhoogt de waarde van uw woning.
Jasper - Financieel Adviseur bij Fintec
Personeel Beheer
Sommige VvE’s hebben zelf werknemers in dienst. Bijvoorbeeld een huismeester of een onderhoudsman. Fintec biedt professionele ondersteuning bij onder andere werving en selectie, loonadministratie, functioneringsgesprekken en het direct aansturen van de werkzaamheden.
Veelgestelde vragen
Wat doet een Vereniging van Eigenaars?
De Vereniging van Eigenaars (VvE) VvE voert het beheer over de gemeenschap en ziet toe dat elke eigenaar en gebruiker de regels naleeft zoals neergelegd in de splitsingsakte, het modelreglement en eventueel het huishoudelijk reglement. De VvE behartigt de gemeenschappelijke belangen van de eigenaars van een appartementencomplex. Deze eigenaars hebben het appartementsrecht ofwel gebruiksrecht gekocht voor één of meerdere woningen -die zij zelf bewonen of verhuren-, garages, winkelruimten ed.. De eigenaar is zelf verantwoordelijk voor het gedeelte van het gebouw waarvoor zij het exclusieve gebruiksrecht hebben gekocht (het appartement) en delen de verantwoordelijkheid over het totale gebouw. Zij zijn als het ware ‘aandeelhouders’ in dit gebouw. Hun rechten en plichten staan beschreven in de splitsingsakte, het modelreglement en het huishoudelijk reglement.
De vereniging beheert alle gemeenschappelijke goederen (trappenhuizen, de lift en vaak ook de rioolaansluitingen en vaak ook het dak) en zorgt dat alle eigenaars zich aan de samen afgesproken regels houden.
Kan ik het lidmaatschap van een VvE weigeren of opzeggen?
Nee, Bij de aankoop van een appartementsrecht wordt de nieuwe eigenaar van rechtswege (automatisch) lid van de VVE. De eigenaar blijft dat totdat het appartementsrecht is verkocht.
Als ik verhuis, kan ik dan mijn inleg in de onderhoudsreserve meenemen?
Dat is niet mogelijk. Uw aandeel in de ‘spaarpot’ voor groot onderhoud is gekoppeld aan uw woning. U verkoopt deze reserve dus mee aan de volgende eigenaar. U kunt er wel rekening mee houden bij het bepalen van de koopsom. Een rijke VVE maakt uw woning meer waard. De nieuwe eigenaar hoeft over deze reservering overigens geen overdrachtsbelasting te betalen.
Welke verzekeringen dient een VvE af te sluiten?
Verzekeringen die een VvE verplicht moet afsluiten:
• Opstalverzekering
• Aansprakelijkheidsverzekering
Verzekeringen die een VvE kan afsluiten:
• Glasverzekering
• Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering
• Rechtsbijstandverzekering
• Ongevallenverzekering vrijwilligers
Verzekeringen die een individuele eigenaar kan/moet afsluiten:
• Inboedelverzekering
• Glasverzekering (indien niet geregeld door de VvE)
• Verzekering betreffende woningverbetering (eigenaarsbelang)
Is het voor een VvE verplicht een meerjarenonderhoudsplan te hebben?
Nee, het is niet verplicht een meerjarenonderhoudsplan te hebben. Het is echter wel verstandig om deze te (laten) maken en regelmatig te actualiseren. Het is voor elke VvE wettelijk verplicht om een onderhoudsreserve op te bouwen en daarvoor dus jaarlijks te reserveren. Dit onderhoudsfonds moet ‘voldoende’ zijn om het pand goed te onderhouden. De beste manier om de juiste hoogte van het reservefonds vast te stellen is door middel van een MJOP. Is er geen MJOP opgesteld en vastgesteld? Dan moet een VvE jaarlijks minstens 0,5% van de herbouwwaarde van het gebouw reserveren.